Ved kildehenvisning til TANDEM skal følgende oppgis: Nordanger, D. Ø.; Andersen, A.; Bræin, M.; Johannessen, K. N.; Solhaug, P.; Ormhaug, S.; Andersson, G. J.; Gran, J.; Hafstad, G.; Hansen, T.; Johansen, V. A.; Ryeng, M. S.; Simonsen, A. H.; Steinkopf, H.; Lundegaard, A., Johansson, E. R. (2020). TANDEM – Trauma and Development Education Monitor, lastet ned fra; https://www.cactusnettverk.no/tandem/
Hva er TANDEM?
TANDEM er forkortelse for «Trauma and Development Education Monitor». Det er et nettbasert spørreskjema som skal være en felles ressurs og driftsstøtte for virksomheter som driver kompetanseprogrammer rettet mot å utvikle traumeforståelse og -kompetanse i tjenesteapparatet. Skjemaet representerer CACTUS-nettverkets vurdering av hva som er sentrale læringsmål i slike kompetanseprogrammer.
TANDEM er utformet for å ha lav terskel for deltakere å fylle ut (gjennomsnittlig svartid er rundt 9 minutter), og også lav terskel å anvende i dialog med tjenestene til å planlegge og utvikle kompetanseprogrammer.
Hvilke versjoner av TANDEM finnes det?
Skjemaet foreligger i tre versjoner. Alle har de samme leddene når det gjelder traumeforståelse og -kompetanse, men de er tilpasset ulike formål og bruksområder:
- TANDEM ONCE er en engangskartlegging, og kan brukes dersom man ønsker å få et «stillbilde» av hvordan tjeneste eller gruppe ligger an når det gjelder de ulike kompetanseområdene skjemaet dekker.
- TANDEM PRE/POST brukes i sammenheng med et kompetanseprogram. Det fylles ut ved oppstart og ved avslutning av programmet, slik at man kan se om kompetansenivået i gruppen har endret seg fra før til etter. Versjonen innhenter data kun på gruppenivå, og gir dermed begrensede muligheter for forskning.
- TANDEM PRE/POST PLUSS er en utvidet versjon av den TANDEM PRE/POST. Versjonen innhenter data på individnivå, og er dermed bedre tilrettelagt for forskning. Den inneholder noen ekstra spørsmål om personen som svarer (som fagbakgrunn, erfaring og tjenestetilhørighet) og om kompetanseprogrammet det gjelder (som omfang, innhold og ledelsesforankring), slik at man kan studere hvordan slike forhold påvirker deltakernes læringsutbytte.
Hvem står bak TANDEM?
Spørreskjemaet er utviklet som et samarbeidsprosjekt mellom de åtte kompetansevirksomhetene som per 2020 er representert i CACTUS-nettverket; De fem regionale ressurssentrene om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), Østbytunet og Statens barnehus. Arbeidet har vært ledet av RVTS vest, som er prosjekteier og juridisk eier av spørreskjemaet. De øvrige virksomhetene har status som «partnere» i bruken av skjemaet. Prosjektleder for utviklingsarbeidet har vært psykologspesialist ved RVTS vest Dag Ø. Nordanger.
Hva er formålet med TANDEM?
TANDEMS overordnede formål er å fremme traumeforståelse og -kompetanse i systemene som møter mennesker med sosiale og emosjonelle vansker. Man får innblikk i en gruppe eller tjeneste sitt utgangspunkt når det gjelder ulike sider ved denne kompetansen, slik at man er i bedre posisjon til å tilpasse et tilbud eller kompetanseprogram til det gruppen eller tjenesten trenger mest. PRE/POST versjonene gjør det mulig å evaluere i hvilken grad læringsmålene for programmet oppnås, og gjennom PRE/POST PLUSS kan man i tillegg undersøke hvilke forhold som synes å ha størst betydning for deltakernes læringsutbytte. På denne måten får man et grunnlag for å videreutvikle programmene og tilpasse dem til ulike målgruppers behov. Siden spørreskjemaet brukes i forbindelse med ulike kompetanseprogrammer over hele landet, bidrar det til et felles nasjonalt kunnskapsgrunnlag for utforming og utvikling av kompetanseprogrammer på dette fagfeltet.
Hvordan brukes TANDEM rent praktisk?
TANDEM er en nettbasert undersøkelse. Den som administrerer undersøkelsen kan sende deltakerne en lenke til spørreskjemaet per epost (aktuelt ved TANDEM ONCE) eller presentere en lenke eller QR-kode til undersøkelsen på lerret/storskjerm i forbindelse med en samling i et kompetanseprogram (aktuelt ved de to TANDEM PRE/POST-versjonene).
Virksomheter som har bruksrett til TANDEM har en brukerkonto på nettskjema-plattformen hvor spørreskjemaet er satt opp. Her kan den som administrerer en TANDEM-undersøkelse logge seg inn og enkelt generere statistikk for deltakergruppen og grafiske oversikter over hvordan svarene fordeler seg.
Her er brukerveiledning for TANDEM for virksomheter som har tegnet kontrakt.
Hvem kan bruke TANDEM?
Man må være partner for å bruke TANDEM, og uautorisert bruk av skjemaet vil bære brudd på åndsverksloven. Virksomheter med overlappende samfunnsoppdrag som virksomhetene representert i CACTUS kan søke om å få tilgang til å bruke TANDEM til å samle inn data fra egne kompetanseprogrammer. Slik tilgang fordrer at man får status som partner og får opprettet egen brukerkonto på plattformen for online-verktøyet, og kan gis basert på skriftlig søknad til prosjekteier RVTS Vest.
Eventuell tilgang vil være basert på vurdering av om anvendelsen understøtter TANDEMS formål, og vil forutsette skriftlig kontrakt som etablerer forpliktelser og betingelser for anvendelsen.
Hvor kan man få vite mer om TANDEM?
Samtykkeskrivene deltakerne får forelagt før de besvarer TANDEM, gir ytterligere informasjon om hva det innebærer å delta, samt hvordan vi ivaretar datasikkerhet og personvern.
Øvrige spørsmål kan rettes til prosjektleder på epost.