Konsekvensene av utviklingstraumer kan forstås som barnets overlevelsesstrategier i møte med de betingelsene det har vokst opp under. En naturlig implikasjon av dette er at kartleggingslupen først og fremst må settes på barnets omsorgssystem. Det blir da avgjørende å få en systematisk oversikt over sider ved omsorgsmiljøet som kan sette barnet i en slik situasjon og dermed bidra til skjevutvikling.
Øyvind Kvellos kartleggingsmal
Øyvind Kvellos kartleggingsmal for undersøkelser i barnevernssaker adresserer nettopp forhold ved barnets omsorgssituasjon og oppvekstbetingelser, og bør kunne være retningsgivende også for andre tjenester. Noe forenklet inkluderer kartleggingen følgende systemforhold:
- Boforhold og økonomi
- Omsorgsgivernes psykiske og somatiske helse
- Omsorgsgivernes forståelse av barnet
- Generell familiefungering
- Samspillet mellom omsorgsgivere og barnet
- Spesifikke familieforhold (som eksponering for vold, seksuelle overgrep, rusmiddelmisbruk og kriminalitet)
- Risiko- og beskyttelsesfaktorer (hos barnet, i familien og i omsorgssystemet for øvrig)
- Effekten av tilbudte og mottatte tiltak
En styrke ved malen er at hvert område utdypes med teoretiske og forskningsbaserte redegjørelser, og at det blir operarasjonalisert hvordan og fra hvem informasjon om hvert punkt skal innhentes (observasjon, samtaler med foreldre, med barnet, med fagpersoner, eller annet).
For nærmere informasjon om kartleggingsmalen, se; Kvello, Ø. (2012). Barn i risiko. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag.
BBIC
Vi ønsker også å gjøre oppmerksom på den svenske kartleggingsmodellen BBIC («Barns behov i centrum»). BBIC vært gjenstand for en statlig styrt implementering og utgjør en felles kartleggingsmal for svenske barneverntjenesters. Forholdene som kartlegges er delt inn i tre hovedområder, visuelt fremstilt som sidene i en trekant. Som vist i figuren er kun ett av områdene viet barnas vansker og atferd, mens de to andre adresserer barnets omsorgssystem, nærmere bestemt foreldrenes omsorgsevne og forhold ved øvrig familie og miljø.
«BBIC-trekanten»
Som man ser har BBIC mye til felles med Kvellos mal. Foreldrene vurderes med hensyn grunnleggende omsorgsevne, stimulering og veiledning av barnet, følelsesmessig tilgjengelighet, og skjerming av barnet mot belastninger. Og også her kartlegges barnets aktuelle familiesituasjon og øvrige sosiale nettverk, samt rammebetingelser som boforhold og økonomi.
Nærmere informasjon om BBIC er tilgjenglig på Socialstyrelsen sider.